Kinderen rennen door de tuin, een spannende voetbalwedstrijd, of een hond die enthousiast achter een bal aanrent – actiemomenten zijn geweldig om vast te leggen, maar kunnen een uitdaging zijn. Vaak resulteert het in onscherpe foto’s, zeker als er wat minder licht is. Gelukkig kun je met je smartphone en een paar slimme technieken scherpe en levendige actiefoto’s maken. Na het lezen van dit blog weet je wat je kunt doen om ragscherpe actiefoto’s te maken met je smartphone én camera.
De burst-modus (of serieopname) is een fantastische functie die bijna elke smartphone heeft. Hiermee kun je meerdere foto’s snel achter elkaar maken door de sluiterknop ingedrukt te houden. Dit vergroot de kans dat je dat perfecte, scherpe moment vastlegt.
De meeste smartphone-camera’s passen automatisch de sluitertijd aan, maar sommige modellen (vooral in de Pro-modus) laten je dit handmatig instellen. Een snellere sluitertijd helpt om beweging te bevriezen en onscherpte te verminderen. De foto hieronder is genomen met sluitertijd 1/200. Aan de voetjes te zien was dat echt te langzaam.
Hoe meer licht, hoe sneller je camera kan werken zonder bewegingsonscherpte. Fotografeer indien mogelijk buiten of in goed verlichte ruimtes. In donkere ruimtes, kies je positie dan slim zodat je maximaal gebruik kunt maken van het aanwezige licht.
Voordat je de foto maakt, stel je de focus in op het punt waar de actie plaatsvindt. De meeste smartphones laten je op het scherm tikken om te focussen. Als je de focus goed hebt ingesteld, zal de camera sneller reageren en scherpere foto’s maken.
Veel smartphones hebben speciale modi voor het fotograferen van actie. Deze modi optimaliseren de instellingen van je camera automatisch om bewegingsonscherpte te minimaliseren en scherpe beelden te produceren.
Bewogen foto’s komen niet alleen door beweging van je onderwerp, maar ook door beweging van de camera. Hoe stiller je je camera weet te houden, hoe scherper je foto’s zullen zijn. Gebruik beide handen om je smartphone vast te houden en, indien mogelijk, steun je armen tegen je lichaam of een vast object. Dit minimaliseert beweging en helpt bij het maken van scherpere foto’s.
Soms lukt het niet om bewegingsonscherpte volledig te vermijden. In dat geval kun je met fotobewerkingsapps zoals Snapseed of Lightroom Mobile je foto’s nog wat extra scherpte geven. Deze apps hebben vaak functies om de helderheid en scherpte te verbeteren, waardoor je foto’s er professioneler uitzien. Verwacht hier geen wonderen van. Fotografeer je in Raw, dan zijn er ook betaalde programma’s zoals Topaz die met behulp van van AI nog meer onscherpte kunnen verwijderen.
Het beste blijft om de foto in je camera al zo goed mogelijk te maken, dat scheelt je achteraf de teleurstelling als een bewerkingsapp het toch niet zo mooi kan oplossen als je had gewild.
Met deze tips kun je vol vertrouwen snel bewegende onderwerpen fotograferen en prachtige, scherpe actiemomenten vastleggen. Of het nu gaat om spelende kinderen, sportactiviteiten of je huisdier in actie, je bent nu beter voorbereid om de perfecte foto te maken zonder bewegingsonscherpte!
In de cursus gezinsfotografie komen niet alleen de begrippen sluitertijd, belichting en onscherpte aan bod, maar krijg je ook opdrachtjes waarmee je kunt oefenen om het snel in de praktijk te leren brengen én heb je de mogelijkheid om je vragen te stellen en feedback te vragen op je foto’s. Er is een variant voor camera– en voor smartphone fotografie.